In de stress
Het virus is er nog, de angst ook en de maatregelen zijn nog actief. Iedereen werkt zoveel mogelijk thuis, kinderen begeleiden of je zit juist nu helemaal alleen en hebt weinig contact met mensen.
Je wordt nu volledig op jezelf teruggeworpen. De gehele situatie duurt langer dan je had gewild.
Alle verdedigingsmechanismes staan op scherp en alles wat je al die tijd, onbewust, hebt geprobeerd te onderdrukken komt in alle hevigheid naar boven.
Gevoel van stress of paniek, gejaagdheid en veel piekeren. Of het ongemak van veel tijd maar het niet kunnen besteden zoals jij dat wil dat veel onrust in je lichaam en hoofd geeft.
Irritaties en onduidelijkheden thuis met elkaar. Je weet niet hoelang het gaat duren. Dat geeft onrust. Aan de buitenkant lijkt het alsof je het redelijk goed gaat, van binnen voel je dat anders. Is er angst en onzekerheid.
Onzekere tijden
Wat gaat er straks gebeuren? Hoe komen we met z’n allen hier straks uit? Gaat de wereld helemaal anders worden? Allemaal vragen die behoorlijk stressvol kunnen zijn. Of kunnen leiden naar meer stress.
Hoe ga je nu om met deze situatie? Met de onzekerheid? De angst en de vragen die je hebt? Wat kun je nu doen om zo goed mogelijk door die situatie heen te komen? En ook straks, bij eventuele blijvende veranderingen?
Nelson Mandela als inspiratie
Het is niet de eerste keer dat er iets ingrijpends is gebeurd. Denk aan de andere virussen, de oorlog en ook natuurrampen zijn voorgekomen, wereldwijd. Het gaat weer voorbij. Is dat makkelijk, was dat zo gedaan? Zeker niet! Het feit blijft dat je geen invloed hebt of wat er komt in het leven als het er is. Je kunt alleen beslissen HOE je om wil gaan met wat er op je pad komt.
Neem Nelson Mandela als voorbeeld. Al die jaren in opsluiting. Het heeft hem sterker gemaakt als persoonlijkheid. Hoe heeft hij dat gedaan? Voelde hij dan geen angst? Was hij niet onzeker, bang of teleurgesteld? Dat was er zeker, alleen liet hij niet toe dat de angst de leiding nam. Steeds weer keerde hij terug naar houvast die hij vond met de tijd, zoals hieronder aangegeven.
Wat leerde Nelson Mandela?
- hij hield zich vast aan zijn ideaal om zijn volk te helpen, een verlangen dat groter is dan hij zelf, dat gaf hem heel veel kracht en energie
- hij bleef vragen om een groentetuintje te mogen aanleggen, liet zich niet ontmoedigen. Hij bleef vragen net zolang tot het mocht.
- in alles wat hij wel kon, zoals een stukje grond mogen bewerken, gaf hem het gevoel van vrijheid. Daar lag zijn focus, in mogelijkheden, wat wel haalbaar was op dat moment in die omstandigheden.
Drie levenslessen van Nelson Mandela voor jou
- vastbesloten zijn aan je levensmissie / je verlangen.
- doorzetten, ook als het tegen lijkt te zitten.
- consistent iedere dag een stap zetten en doorgaan, hoe klein de stappen ook zijn.
Indrukwekkend zijn verhaal. Zeker de moeite waard om zijn verhaal te lezen. Zo zijn er nog meer inspirerende verhalen van mensen die in hele bijzondere en lastige tijden mooie dingen neerzetten. Zichzelf overstijgen. Deze initiatieven zie je hier nu ook ontstaan in de hele wereld. Je ervaart dat je veel meer kunt dan je denkt. In dat denken zit meteen het euvel. Jij kan dit leren ook al DENK je van niet.
Zet nu jouw eerste stappen naar regie en grip
Mooi al die tips en levenslessen maar ik voel me nog net zo als voor die tijd. Angst om mijn inkomen, of om ziek te worden. Ongemak en frustratie bij het niet weten wanneer het voorbij is.
Dat komt omdat er nog een heel mechanisme onder ons denken zit. Dat zit ook direct je kans om er anders mee om te gaan. Dat kun je leren!
Blijf er niet mee zitten. Het is juist nu het moment om te groeien en verder te gaan. Zet je leven niet stil omdat dit er is. Dat hoef je niet alleen te doen, dat doen je samen!
Wil jij dat ook leren, hoe je kunt omgaan met moeilijke omstandigheden? Plan jouw strategiesessie nu in met mij. Helemaal gratis!